brusenje_parketa

BRUŠENJE PARKETA

Razumljivo je da većina klijenata od majstora parketara želi samo brzo i kvalitetno odrađen posao. Da površinu parketa nekoliko puta prijeđemo brusilicom i nakon toga lakiramo sjajnim poliuretanskim lakom. Naši klijenti očekuju više od toga.

Ako uistinu želite postići najbolje rezultate, morate prvenstveno znati da je brušenje staromodan i težak posao koji je olakšan primjenom tehnološki naprednih alata i strojeva, ali i dalje iziskuje strpljivi rad. Brušenje parketa vrši se strojno, brusilicama, a mi radimo na dva načina; rotacijski (Klindex stroj s tri diska koja se rotiraju) ili valjčano, dakle brušenje koje vrši stroj s valjkom.

Način brušenja strojevima s valjkom uvelike je poznat i prihvaćen, ali potencijalno postoje manji nedostaci. Ipak, ukoliko je vaš parket star, neravan ili nije lijepljen za podlogu oni su i dalje jedini izbor. Međutim, uvijek kada to možemo, za parket nove generacije koristimo brusilice. Tako količina prašine prilikom brušenja biva svedena na minimum. U odnosu na strojeve starije generacije i do 90 posto.

Kako brusimo novi parket ?

Postavljen i nebrušen parket tj. pod, ostavljamo 5-10 dana da se malo “primiri” i prilagodi prostoru, a tek tada pristupamo brušenju parketa, za razliku od već lakiranog parketa koji je nakon postave spreman za upotrebu. Zavisno od kvalitete parketa i ostalih uvjeta kao što je primjerice svjetlina, parket je nekada potrebno brusiti i više od tri, odnosno maksimalno do pet puta.

Grubo brušenje parketa ili prvo brušenje.

3

Prvo brušenje parketa izvodi se grubim brusnim papirom tako da se izravnaju

sve nejednakosti između parketnih letvica te da površina parketa bude u istoj razini.
Za grubo brušenje potrebna je granulacija brusnog papira 40.
Parket se prilikom grubog brušenja brusi dijagonalno u smjeru drvenih vlakana.

Srednje brušenje / tzv. među brušenje

4Nakon grubog brušenja slijedi međubrušenje. Ono se izvodi brusnim papirom granulacije 60 ili 80. Cilj je izgladiti grubo izbrušenu površinu.

Prije nego počinjemo s brušenjem, površina se mora usisati.
Površina se u ovom slučaju počinje brusiti za 90 stupnjeva od grubog brušenja, također dijagonalno na drvena vlakna.

Završno ili fino brušenje parketa

5
Parket se posljednji put brusi brusnim papirom granulacije 100, tj. 120. Parket
se fino brusi ili paralelno ili poprečno u smjeru svjetlosti.

Ako se brusi poprečno, drvo izgleda svjetlije, dok brušenje duž drvenih vlakana pod čini
tamnijim. Novo dijagonalno brušenje ne bi promijenilo boju drveta, ali može stvoriti jasnu sliku
brušenja, budući da se svijetlo lomi na sitnim rubovima

BRUŠENJE I LAKIRANJE PARKETA OD 18 eura/m2

Brušenje i lakiranje parketa nudimo u tri varijante: STANDARD, PLUS i PREMIUM.
Sve tri varijante uključuju brušenje parketa s tri brusna papira standardnim strojevima.
Demontaža parketne lajsne je uključena u cijeni kod svih vrsta parketa, a kod hrastovog parketa uključena je i nova klasična lajsna za parket.
Pobrušeni parket se kita prikladnim materijalom za zapunjavanje fuga, u cijeni je uključeno kitanje maksimalno dva puta.
Lakiranje parketa vrši se u tri sloja valjkom.
STANDARD PAKET uključuje temeljni i završni lak Silva. Lak je otapalni (kao Chromoden) intenzivnog mirisa. Opcije su polumat i sjaj.
U standard paketu moguće je završno lakirati vodenim lakom Loba Viva ili Bona Novia
PLUS PAKET uključuje temeljni otapalni ili vodeni lak, vodeni završni lak Loba Easyfinish ili Bona mega, a opcije mogu biti mat, polumat, sjaj
PREMIUM PAKET uključuje lak po izboru, moguće je odabrati bilo koji lak koji se nalazi na tržištu. Premium opcija je poželjna kod visoko frekventnih javnih podova. Najčešće koristimo LOBA, CHIMIVER, CHROMODEN ili BONA dvokomponentne vodene lakove.