Imate potrebu za Parketarom, ili ste u fazi odabira parketa za vaš dom, pripremili smo vam neke smjernice, koje Vam mogu olakšati izbor odgovarajučeg Parketara za sprovođenje Vaših želja i ideja.


PLANIRANJE
planirajte radove unaprijed, jer planiranjem štedite vrijeme i novac
Naša preporuka je da planirate svoje radove minimalno mjesec dana unaprijed, a ako je moguće i više.
Ukoliko imate novo izvedenu glazuru ( ESTRIH ) minimalno potrebno vrijeme sušenja je 3 mjeseca, ponekad i do 6 mjeseci, zavisno od debljine i vlažnosti zraka u prostoriji.
Odaberite parket, ali ga nikako ne kupujte prije konzultacija s majstorom.
Kvalitetne majstore je potrebno pričekati i nekoliko tjedana da bi mogli preuzeti posao….

ODABIR MAJSTORA
Odaberite izvođaća parketarskih radova
Sakupite više ponuda raznih majstora i procijenite koja vam najviše odgovara, te s majstorom parketarom dogovorite i precizirajte termin izvedbe radova, materijale koje želite…
Nikako nemojte dozvoliti da je cijena izvođenja vaš jedini uvjet, pregledajte ponude i zatražite točne informacije o načinu izvedbe i materijalima koje Vaš majstor ugrađuje.

SAVJETOVANJE
Izrazite svoje želje i nedoumice i u razgovoru s izvođačem vaših radova pronađite najoptimalnije rješenje za vaš prostor.
Priprema podloge je ključna za dugotrajno zadovoljstvo korištenja poda.
Svaka vrsta parketa zahtijeva optimalno ljepilo, prosječna vrijednost parketa koji se ugrađuje je dvijestotinjak kuna, što znaći da tristotinjak kuna potrošimo na podove, a na ljepilu možemo uštediti 10-20 kuna po m2, a štete uzrokovane neadekvatnim ljepilom su nepopravljive i uvijek se događaju nakon 5-6mjeseci kad je stan namješten i popravci su vrlo skupi i nezgodni.
Također imajte na umu da materijali za ugradnju trebaju imati svoje porijeklo i deklaracije, jer bez toga je nemoguće ostvariti garanciju.
Suvremeni alati i poznavanje primjera iz prakse Vašeg parketara su od velikog značaja za uspješnu izvedbu poda.
Odabir završne obrade je individualno i u savjetovanju s majstorom možete nači optimalnu zaštitu za parket.
Lak ( sjaj, polusjaj, mat ) vodeni, uljni ili lakovi s po zdravlje štetnim tvarima, ULJE (prednosti i mane ) …
Garancija na izvedene radove je u pravilu 1 do 2 godine …

ODABIR MATERIJALA
Materijal odaberite kod trgovaca ili proizvođaća koje vam preporuča majstor, jer tako možete ostvariti i popuste i besplatnu dostavu, te Vaš majstor može dogovoriti optimalno vrijeme dostave na mjesto rada.
Često nam se događa da je stranka kupila parket prije dogovora s majstorom te ga je dostavila na mjesto ugradnje, to nikako nemojte činiti. Parket nije klasičan građevinski materijal i nije dobro da stoji . Ljudi vole savjetovati da odstoji u prostoru i da se “primiri” to je tumačenje netočno. Za Parket je dobro da odstoji u prostoru prije brušenja i lakiranja isključio ako je postavljen na podlogu.

RAČUN
uz pisanu garanciju ili ugovor o izvođenju radova je jedini način za ostvarivanje garancije u garancijskom roku.
Zakonski garancijski rok za radove iznosi 2 godine, a za eventualno skrivene nedostatke 10 godina.