Maksimalna temperatura podne površine prema normi HRN EN 15337-2 (Planiranje  uklopljenih plošnih sustava grijanja i hlađenja vodom kao medijem) iznosi 29 °C. No u rubnim dijelovima prostorije i uz mjesta izlaska vodova temperatura podloge (estriha) može doseći i 35 °C.  Pri takvim temepraturama drvo se previše isušuje, tako da se za podne sustave grijanja s parketom kao gaznim slojem preporučuje najviša temperatura površine estriha od 25 °C, a najviša temperatura površine parketa od 24 °C.

Građevinski preduvjeti za početak !!!
Koordinirana suradnja između instalatera grijanja te izvođača estriha i podova je u ovom slučaju od iznimne važnosti.
Pravovremeni dogovor sa svim sudionicima u izvođenju radova može uštedjeti probleme, rad, vrijeme i troškove.

Na što se osobito mora obratiti pozornost ?
Dali ste znali da estrih na podnom grijanju mora svuda biti iste debljine radi ravnomjernog provođenja topline ?

Maksimlne površine za postavu parketa na podnom grijanju.
Površine estriha na koji se može postavljati neprekinuti parket su maksimalno 40m2 u komadu bez diletacije i najvećedužine prostorije koje su manje od 8m.
Obavezno je izvođenje diletacije na sobnim vratima ( fuga minimalno 3-5mm koja se može sakriti prijelaznim lajsnama raznih oblika ili drvenim pragom.
Prag nije nužno da je izbočen standardne dimenzije 2,5cm već može biti 3mm do 20mm zavisno od estetskih želja.

Diletacijske fuge
Izrada fuga ili diletacija je potrebna iz građevinsko fizikalnih zahtjeva.
Diletacijske fuge kompenziraju širenje bilo da se radi o podlozi ( estrih ) ili parketu.

Koji parket je moguće postaviti na podno grijanje ?
Norma EN13226, EN13488, EN13489 propisuje dozvoljene vrste parketa

Gotovi višeslojni parketi jedina su vrsta parketa koju mi preporučujemo za postavu na podloge sa ugrađenim podnim grijanjem, budući da, zahvaljujući svojoj višeslojnoj strukturi, imaju sposobnost dobrog provođenja topline. Prilikom postave parketa na podno grijanje potrebno je pridržavati se pravila posebnog protokola, koja su poznata profesionalnom parketaru. Da bi parket i protekom dužeg vremena zadržao svoja prvobitna svojstva i izgled, važno je ne prelaziti maksimalnu dopuštenu temperaturu podnoga grijanja. Temperatura na površini parketa nikad ne bi smjela iznositi više od 25 C, što odgovara uobičajenoj sobnoj temperaturi zraka u prostoriji.
Međutim, pojedine vrste drva mogu negativno reagirati na toplinu iz podnog grijanja. Reakcija drva može se očitovati u nastajanju većih fuga između parketnih dasaka, izbijanju bjelkastih mrlja na pokrovnoj lameli – ispod površinskog premaza …(uočeno kod vrsta doussie i jatoba, engl. resin pockets), uzdužno ili poprečno pucanje pokrovne lamele (uočeno kod egzotičnih vrsta drva). Iako nije pravilo tj. pojava problema događa se od slučaja do slučaja i nije nepobitno povezana sa podnim grijanjem kao isključivim uzrokom, radi zaštite Vaše investicije ne preporučamo postavu na podno grijanje gotovih parketa sa pokrovnom lamelom od slijedećih vrsta drva: sve vrste termički obrađenih drva (parena bukva, pareni bagrem, parena trešnja, dimljeni hrast, termo jasen itd.), sve egzotične vrste drva (čije je prirodno stanište južna polutka Zemlje) te javor (europski i kanadski).